Întrebări frecvente

Zonele rosii sunt poligoane marcate, cu o mare probabilitate statistică, ca fiind schimbări în vegetatia forestieră de pe teritoriul României. Acestea pot fi tăieri(legale sau ilegale) sau doborâturi de vânt.
Dacă un poligon rosu apare în zona de protecție integrală atunci este un semnal major de alertă si autoritațiile trebuie să investigheze imediat.
Dacă un poligon rosu apare în zona Padurilor Virgine Pinmatra atunci ca tăierea sa fie legală, trebuie sa aibă avizul gărzii Forestiere care trebuie să fi analizat temeinic în prealabil că acolo nu este o padure virgia si să demonstreze asta. Daca nu a avut avizul Gărzii Forestiere atunci este ilegală.
Începand cu iulie 2017, cand toate actele de punere în valoare vor popula portalul integral, daca un poligon rosu nu se suprapune peste o bulină albastră( APV în exploatare) atunci este o sansă mare ca acea tăiere sa fie ilegală.
Avizele de transport, conform legii, trebuie sa fie emise de la locul de incărcare. Emiterea din altă parte decat locul de incărcare este ilegala si poate duce la lipsa de provenientă a masei lemnoase transportată.

Aviz tip:

- Loc de incărcare: inseamnă că locul de emitere trebuie să fie în zona de exploatare( pădure, în zona APVului de unde transportă).
- Depozit: inseamnă că locul de emitere trebuie sa fie dintr-un depozit de masă lemnoasă. Este important de mentionat că prin lege, toate depozitele sunt obligate să aibă internet, si deci pot emite avize online de la adresa depozitului.
- Frontieră: inseamnă că locul de emitere trebuie sa fie de la locul de vămuire.
- Achizitie/Transbordare: inseamna că locul de emitere trebuie sa fie de la locul de transbordare(schimbarea vehicului).
- Confiscare: sunt avize pentru masă lemnoasa provenită din confiscari care a fost vândut si acum este transportat. Pe harta se pot observa transporturile care au lemn care provine din confiscari.
Este posibil ca acest transport să fie suspect. Loc de recoltare indica locul apropiat locului de exploatare, în pădure.
Punctele verzi sunt Actele de Punere în Valoare care au fost marcare pentru exploatare dar inca nu sunt exploatate.
Punctele albastre sunt Actele de Punere în Valoare care sunt în exploatare.
Dacă din diverse motive acel Act de Punere în Valoare nu a fost terminat în perioada de exploatare, el va fi deschis din nou exploatarii.
Punctele rosii sunt locurile de unde s-a obtinut un cod unic din SUMAL necesar transportului de masă lemnoasă într-un anumit moment.